In data de 12 mai 2022  Societatea Română de Dermatologie a organizat o Conferinta de presă de lansare a campaniei EuroMelanoma Day 2012, campanie de educare şi informare în ceea ce priveşte depistarea melanomului şi prevenire a cancerului cutanat.

Acţiunea SRD este o continuare a campaniilor derulate în anii precedenţi.

La conferinţa de presă au participat Prof. Dr. Viorel Jinga, Rector UMF Carol Davila, Prof. Dr. Călin Giurcăneanu, Președinte Societatea Română de Dermatologie și Dr. Alin Codruț Nicolescu - Secretar General Societatea Română de Dermatologie 

Kilometrajul UV”, o nouă campanie Euromelanoma prin SRD

8% din popuație suferă de o afecțiune cutanată cu potențial precanceros

 

Prevenție, informare și conștientizare. Trei coordonate ce compun traiectoria principală a campaniei anuale de screening Euromelanoma derulate în țara noastră de către Societatea Română de Dermatologie (SRD), acțiune ce va fi călăuzită anul acesta de sloganul Riscul de cancer cutanat: nu este vorba de ani, ci de kilometrajul UV și ale cărei porți se deschid astăzi, 12 Mai, 2022.

 

Societatea Română de Dermatologie continuă seria campaniilor de prevenție Euromelanoma , proiect demarat în România în urmă cu 8 ani, perioadă în care peste 15.000 de români au beneficiat de consultații dematologice gratuite, iar alte câteva zeci de mii de persoane au fost informate în detaliu asupra riscurilor la care își pot expune pielea, dar și cum se poate preveni apariția unei afecțiuni cutanate.

 

Denumită generic Kilometrajul UV, campania de prevenție de anul acesta se va baza pe un studiu clinic realizat de către grupul international Euromelanoma , studiu care relevă faptul că 8% din popuație suferă de o afecțiune cutanată cu potențial precanceros. Această amplă analiză științifică a fost realizată în urma unui screening în masă al populației , iar în urma examinării clinice a unui număr de 394.681 de persoane a rezultat o prevalență de 8,2% a keratozei actinice (o afecțiune precanceroasă a pielii care, dacă este lăsată netratată, se poate transforma în carcinom scuamocelular).

Având ca scop principal determinarea prevalenței keratozei actinice în rândul populației europene, studiul Euromelanoma, realizat în perioada 2009-2018, a arătat că între 4,4% și 13,5% (prevalența totală de 8,2%) dintre persoanele din cele 32 de țări participante au fost diagnosticate cu keratoză actinică, vărsta medie a acestora fiind de 47 de ani. Keratozele actinice pot să apară fie singure, fie grupate. De obicei, au aspectul unor pete de mici dimensiuni (de obicei 1-2 cm), de culoarea pielii, albe, roz sau într-o combinație de culori, acoperite de scuame. Unele leziuni pot fi foarte mici sau practic invizibile, dar pot fi identificate prin textura lor aspră.

De asemenea, studiul clinic Euromelanoma a identificat factorii de risc semnificativi și independenți pentru dezvoltarea keratozei actinice în Europa: sexul masculin, vârsta, pielea deschisă la culoare, arsuri solare în copilărie/adolescență, lipsa aplicării de protecție solară, petrecerea mai mult de un an într-o țară mai însorită, vacanțe însorite, istoric familial de melanom, antecedente personale de cancer de piele non-melanom, prezența leziunilor de daună solară și a leziunilor cutanate suspecte.

Nevii displazici sunt alunițe care au o forma mai mare și neregulată decât o aluniță obisnuită, o culoare neuniformă, cu centru maro închis și margini mai deschise, neuniforme.

Persoanele cu nevi displazici pot avea mai mult de 100 de alunițe și risc mai mare de a dezvolta melanom. Melanomul poate să se dezvolte dintr-o aluniță atipică.

Alunițele atipice NU sunt melanom.

Alunițele atipice se pot forma oriunde pe corp, inclusiv pe scalp, sâni sau picioare, dar apar adesea în zonele care au fost expuse frecvent la soare. Deși nu toate alunițele atipice sunt alunițe precanceroase, pot deveni alunițe canceroase sau melanom.

Scopul campaniei EMD este de a verifica cu ajutorul dermatoscopului alunițele (nevii displazici) și de a îndemna pacienții să se adreseze medicului dermatolog la prima suspiciune.

Tratamentul în melanomul cutanat s-a schimbat radical începând cu 2019 și în țara noastră, intrând linii noi de tratament cum este cea imunologică și cea targhetată după mutația genetică. De la tratamentul acordat inițial doar stadiilor de boală metastatică, în prezent tratamentele se fac și în stadiul III de boală. Studiile în desfășurare arată că în viitorul apropiat vom acorda tratament și pacienților cu stadiul II de boală, adică melanom nemetastazat” a declarat Președintele SRD, Prof.Dr. Călin Giurcăneanu.

La rândul său Secretarul General al SRD, Dr. Alin Nicolescu a precizat că  “A fost dezvoltat Algoritmul pacientului cu melanom pe care vrem să îl propunem colegilor oncologi și autorităților.  Pentru a diagnostica tumorilor cutanate nu este suficient să evaluezi originea tumorilor prin biopsie ci trebuie să le diferențiezi de alte leziuni cutanate, să le cunoști evoluția și tratamentele unanim acceptate în funcție de stadiul de boală. De aceea, nu este niciun specialist mai îndreptățit să se ocupe de problemele pielii de la debut până la faza de tratament decât dermatologul” .

Campania evidențiază principalii factori considerați de risc înalt de către dermatologi  în dezvoltarea cancerului cutanat:

  • Utilizarea de solare
  • Expunere frecventă intenționat la soare
  • Expunere în timpul activităților profesionale la soare
  • Expunere recreațională la soare (de exemplu sport sau grădinărit)
  • Istoric familial de melanom

Potrivit SRD, campania din acest an, ce poartă sloganul „Riscul de cancer cutanat: nu este vorba de ani, ci de kilometrajul UV” stabilește o legătură între expunerea cumulativă la radiațiile UV și riscul de cancer cutanat și încurajează publicul să efectueze autoexaminări lunare ale pielii.

 

Calendarul evenimentelor Euromelanoma prin SRD

 

12 Mai -29 Iulie : Consulturi în principalele centre dermatologice din țară (Cluj, Brașov, Craiova, Constanța, Sibiu, Târgu Mureș, Iași, Sibiu, Oradea, București - Spitalul Clinic Colentina, Spitalul Elias, Spitalul Victor Babes, Spitalul Militar)

 

14 Mai : Maratonul Subcarpați Trail Run ediția a-III-a-Cocorăștii Mislii Prahova

 

23 Iulie : Maratolnul - MTB Teleferic Challenge, Poiana Brasov, editia a – V-a,  (Parte a RoadGrandtour)

 

14-21 August : “Asumă-ți să fii sănătos!”-Litoral 2022 (Vama Veche, Mangalia, Saturn, Neptun, Costinești ) –parteneri UMFCD și SRE

 

1-4 Septembrie : Roșia Montana Marathon

 

Ediția a doua a campaniei “Asumă-ți să fii sănătos! –Litoral 2022”

 

Cu ocazia lansării campaniei Euromelanoma -  “Kilometrajul UV , Societatea Română de Dermatologie și-a anunțat și prezența, pentru al doilea an consecutiv, alături de Societatea Română de Endocrinologie, la evenimentul inițiat și coordonat de   Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București - Asumă-ți să fii sănătos! –Litoral 2022 - care se va derula la Malul Mării Negre, în perioada 14-21 august, în stațiunile Costinești, Neptun, Saturn, Mangalia și Vama Veche .

 

Rezultatele obținute anul trecut în cadrul campaniei de prevenție derulată pe litoralul Mării Negre de către Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila în parteneriat cu cele două societăți, de dermatologie și de endocrinologie , ne obligă într-un fel să dăm continuitate acestei initiative pentru că dorința turiștilor de a beneficia de consultări medicale gratuite s-a dovedit a fi una considerabilă, în cele cinci zile de screening înregistrându-se peste 2.000 de consultații în ambele specialități medicale, ceea ce ne conferă perspectiva unei noi campanii de prevenție de succes” a declarat Rectorul UMF “Carol Davila” din București, Prof.Dr. Viorel Jinga.

Totodată, Dr. Alin Nicolescu- Secretar General al SRD a ținut să sublinieze că prima ediție a campaniei “Asumă-ți să fii sănătos! –Litoral 2021” ne-a demonstrat încă odată că rolul medicinei de prevenție este unul fundamental pentru integritatea sănătății fiecăruia dintre noi și mai mult de-atât, că alegerea oamenilor de a conștientiza importanța prevenției nu este doar una pur teoretică, ci și practică, chiar și atunci când se află în perioada concediilor de odihnă ceea ce este extrem de îmbucurător pentru noi cei implicați în derularea actului medical, iar în eficiența dovedită a campaniei precedente putem adăuga și faptul că anumiți turiști consultați pe litoral au necesitat ulterior investigații mai ample în clinici de specialitate, dar extrem de utile în prevenirea unor afecțiuni ce ar fi putut deveni grave ”.

 

Autentificare membrii SRD

Contul de utilizator va fi activat numai dupa achitarea taxei de membru SRD.

Calendar evenimente

Lu Ma Mi Jo Vi Du
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28